Susret kopredsedavajućih under-40 sekcija udruženja za arbitražno pravo

U periodu od 6. do 7. juna 2019. godine, kopredsedavajuća under-40 sekcije Udruženja za arbitražno pravo  («Under 40») g-đa Sara Penđer prisustvovala je godišnjem  sastanku kopredsedavajućih predstavnika under-40 sekcija udruženja  za arbitražno pravo («co-chair circle retreat»). Ovogodišnje okupljanje održano je kraj prelepog jezera Neusiedl, na jugu Austrije. Domaćin ovog susreta bilo je Udruženje mladih za arbitražno pravo Austrije (YAAP – Young Austrian Arbitration practitioners). Kopredsedavajući iz dvadesetak zemalja sveta (uključujući, između ostalog, Ukrajinu, Rusiju, Nemačku, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjene Arapske Emirate, Belgiju, Francusku Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Austriju, Češku) razgovarali su o najboljim primerima koji se tiču uključivanja članova i članica u rad udruženja mladih za arbitražno pravo kao i kako obezbediti njihovo aktivno učešće u radu istog. Druga tema o kojoj se diskutovalo bilo je pitanje da li je podela na arbitražne praktičare ispod i iznad 40 godina zastarela, kao i na koji način mlađi od 40 godina mogu da osiguraju mesto u profesionalnom okruženju starijih. Neki od zaključaka bili su da događaji za mlađe od 40 godina treba da ostanu besplatni; da organizacije treba što aktivnije da rade ne bi li privukle u članstvo ne samo advokate nego i pravnike u privredi; da samopromocija ne treba da bude pokretač udruženja mladih za arbitražno pravo; da događaji i konferencije treba da budu propraćeni adekvatnim društvenim događajem. Bogat društveni program je nešto po čemu će definitivno ovo okupljanje kopredsedavajućih ostati upamćeno. Učesnici i učesnice su imali priliku da uživaju u prelepoj vožnji brodom ka mađarskoj strani jezera Neusiedl; divnoj večeri kraj jezera; vožnji biciklom pokraj vinograda; degustaciji vina i tradicionalnoj austrijskoj večeri u fantastičnom Burgenland Heuriger – Gut Oggau. Činjenica da su učesnici i učesnice već ubeležili 5. i 6. jun 2020. godine u svojim kalendarima za predstojeći susret kopredsedavajućih i Globalnu konferenciju kopredsedavajućih koja će se održati u Briselu sama po sebi govori o uspešnosti ovog događaja.