Треће место на престижном такмичењу из инвестиционе арбитраже у Франкфурту

Универзитет у Новом Саду освојио је треће место на престижном такмичењу из међународне инвестиционе арбитраже у Франкфурту од 12-16. марта у коме је учествовало 80 тимова из више од 30 земаља.

Овај успех остварили су студенти основних и мастер студија Правног факултета у Новом Саду Игор Бауранов, Милена Рашковић, Јована Рубежић и Бојана Спајић победом у четвртини финала над прошлогодишњим освајачем такмичења (Singapore Management University). Пролазак тима Универзитета у Новом Саду у финале зауставио је Национални универзитет Сингапура (National University of Singapore) који је овогодишњи победник такмичења.

Франкфуртско такмичење (Frankfurt Investment Arbitration Moot Court) је најстарије такмичење у симулацији инвестиционе арбитраже и једно од најпрестижнијих такмичења за студенте права. Такмичари су заступали тужиоца и туженог у фиктивном арбитражном спору између страног улагача и државе, инспирисаном стварним историјским догађајима.

Припреме у области међународног инвестиционог права и међународне арбитраже које су трајале од октобра 2017-марта 2018 водили су наставници Катедре за међународно право проф. др Маја Станивуковић, проф. др Сања Ђајић, доц. др Петар Ђундић, сарадник у настави Бојана Ристић, као и адвокат Бошко Каћански. Такмичарима је у истраживању свесрдно помагала и студенткиња треће године, Ангелина Илић и адвокатски приправник Немања Новаковић.

Одлазак тима у Франкфурт омогућили су ГИЗ, Адвокатско ортачко друштво Моравчевић-Војновић и партнери и Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност.