Промоција зборника „Liber amicorum Gašo Knežević“

liber1

Пред пуном Конференцијском салом Правног факултета Универзитета у Београду, у присуству породице, пријатеља, колега и студената из земље и региона 21. децембра 2016. године одржана је промоција зборника Liber Amicorum Гашо Кнежевић, праћена Међународном конференцијом E Diversitate Unitas у част покојног проф. др Гаше Кнежевића. на којој су аутори зборника имали прилику да представе основне идеје из објављених радова и поделе одређена проблемска питања из материје Међународног приватног, Арбитражног права и Грађанског процесног права.

liber5

На самом почетку госте је поздравио проф. др Драгор Хибер председник Управног одбора Удружења за арбитражно право, а Декан проф. др Сима Аврамовић пожелео је добродошлицу и отворио промоцију испред Правног факултета Универзитета у Београду. Након подсећања на живот и дело проф. Кнежевића кроз речи и сећања проф. др Дејана Поповића, садржај зборника је у сажетим али језгровитим цртама представио проф. др Давор Бабић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу, који је као рецензент публикације учествовао у припремама овог издања.

Након представљања зборника, окупљени гости имали су прилику да се придруже раду конференције E Diversitate Unitas и учествују у дискусији у оквиру два научна панела. Радом првог панела који је био насловљен “Одабрана питања материјалног приватног и међународног приватног права” (питања залоге и јемства, накнаде нематеријлане штете у међународној продаји робе, родитељске одговорности, односа колизионих норми Републике Србије и истополних регистрованих заједница из инсотранства, имунитета државе и мултилатерализације правила признања страних судских одлука у региону) руководила је проф. др Маја Станивуковић са Правног факултета Универзитета у Београду. Други научни панел “Одабрана питања процесног права” (питања језика арбитражног поступка, проширења субјективних граница арбитражног споразума, избора меродавног права у арбитражи, модернизације институционалних арбитражних правила у Србији, убрзаног арбитражног поступка у Хрватској, спортске арбитраже, правноснажности и ране неутралне евалуације) модерирао је проф. др Хрвоје Сикирић са Правног факултета Свеучилишта у Загребу. Детаљан програм са списком учесника и тема можете преузети овде >> .